Ocak 31, 2013

Arkadaşlarla Şubat Tatili

Sofradakiler:

  • Tavuklu biberli pilav
  • Peynirli börek
  • Meksika fasulyeli salata
  • Havuç salatası
  • Ağlayan kek
  • Reçelli kurabiye
  • Kemalpaşa tatlılı muallebi
























Ocak 28, 2013

Pişi (hamur kızartması)

Kahvaltı için güzel bir seçenek özellikle de benim gibi hamur işini sevenler için...

Malzemeleri:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
100 gr tereyağı (eritilmiş)
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Un
Kızartmak için sıvıyağ

Süt, su, tereyağı, maya ve şeker karıştırılır. Daha sonra un ve tuz ilave edilerek yoğrulan hamur kabarmaya bırakılır.
Kabaran hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
Oklava yardımıyla veya elle biraz açılıp ortası delinir.
Kızgın yağda kızartılır.

Afiyet olsun:)







Ocak 27, 2013

Hazır Baklava Yufkasıyla Haşhaşlı Börek

Yerken çıtır çıtır ses çıkaran bir lezzet. Oldukça da bereketli.

Bu tarifi denerken yufkaların hepsini kullanıp bitirmek mümkün değil. Onun için alternatif birşeyler bulmalısınız:) mesela aynı yöntemi kullanarak tahinlisini yapabilirsiniz yada kıymalısını:)

Şimdi tarife geçelim...
Malzemeler:
Baklava yufkası
Sıvıyağ veya eritilmiş tereyağı
Bir büyük su bardağı haşhaş
Çekilmiş ceviz
Yarım su bardağı sıvıyağ
Toz şeker

Bir su bardağı haşhaşa yarım su bardağı sıvıyağ konulup karıştırılır.

Birinci yufkanın üzerine fırçayla bir yemek kaşığı yağ sürülür. Üzerine ikinci ve üçüncü yufkada konulup aynı işlem tekrar edilir. Dördüncü yufkanın üzerine yağ sürülmez.

Bir dolu yemek kaşığı haşhaş yufkanın üstüne kaşıkla yayılır. Üzerine bir avuç dolusu ceviz ve bir avuç dolusu şeker serpilir.

Yufka uzun kenarından sarılarak rula yapılır ve iki parmak genişliğinde kesilir. Üzerine yağ sürülüp 200 derecede 10 dakika pişirilir.

Not: Yufkaların paketi açıldıktan sonra üzeri bir bezle kurumaması için kapatılmalı.



Ocak 21, 2013

Şekerpare


Öncelikle tatlının şerbeti hazırlanır.
Şerbeti için 3 su bardağı şeker ile 3 su bardağı su 10 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır.

Şekerparenin Malzemeleri:
250gr tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri (silme)
2 yumurta
2 yemek kaşığı irmik (tepeleme)
Hamur kabartma tozu
Un
Üzeri için fındık

En son hamur kabartma tozu ve unu koymak koşuluyla bütün malzemeler karıştırılır ve yumuşak bir hamur yapılır. Yuvarlanıp ortasına fındık batırılır. 180 derecede kızarana kadar pişirilir.

Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet dökülüp yumuşaması için üzeri bir tepsi ile kapatılır.

Afiyet olsun:)





Ocak 07, 2013

Maden Sulu Poğaça

Tarif kekevi'ne ait. Çok az bir değişiklikle:)
Bu poğaça içinde maden suyu yerine normal suyla yapılan tarifime göre daha uzun süre taze kalıyor.

Malzemeleri
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ
1 şişi maden suyu (1 su bardağı)
3 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Un

Maya şekerli ılık sütün içinde eritilir. Sıvı yağ ve maden suyu eklenir. En son un ve tuz karışımıda eklenip ele yapışmayan bir hamur yapılır. Hamurdan mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp elle açılır ve içine istenen harç konulur. Ağzı kapatılarak tekrar mayalanmaya bırakılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecede 20 dakika pişirilir.

Ocak 05, 2013

Yeni Yıl Cupcakeleri

Yeni yılda arkadaşlarım için yaptığım cupcakes:)
 
 
 

3-2-1 Poğaçası

Tarif: mutfaktanaz'a ait
Bu sıralar yemek kitaplarını karıştırmaya fırsat bulamıyorum. Yemek blogları yeni tarifler denemek için çok ideal. Hem tarifler çok açıklayıcı bir şekilde anlatılıyor hem de bol bol resimlere yer veriliyor.
Bu poğaçanın ismi içindeki malzemelerin miktarından dolayı 3-2-1 poğaçası imiş.

Malzemeleri:
3 paket hamur kabartma tozu
2 ölçü yoğurt (ben büyük çay bardağı kullandım)
1 ölçü sıvı yağ
tuz (1 silme tatlı kaşığı kullandım)
un (yumuşak bir hamur olacak miktarda eklenmeli)
peynir (içine)
galeta unu (üzerine)

İlk 5 malzemeden yapılan hamurdan parçalar alınıp içine peynir konulup yuvarlanır. Üzerine galeta unu serpilir. 180 derecede kızarana kadar pişirilir.
NOT: Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışıyor. Arasıra sıvıyağ ile elimizi yağladığımızda hamur hem ele yapışmıyor hem de galeta unu serpildiğinde üzerinde kalıyor.

Peynirli Börek

Tarif mutfaktanaz'a ait. Hem çok şık hem de çok lezzetli. Yapımı da bir o kadar kolay.

Malzemeler: (12 tane börek çıkıyor)
3 tane yufka
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 yumurta sarısı üzerine
Peynir (içine)

Yapılışını resimlerle anlatmaya çalıştım. 1 yufkayı dörde bölüp üzerine su-yağ karışımı sürmeniz yeterli.