Mart 31, 2013

Mini Doğum Günü:)






SARIMSAKLI, SİRKELİ FASULYE SALATASI
Fasulyeler ikiye kesilir ve tuzlu suda haşlanır. Tabağa alınıp süzülen fasulyelerin üzerine sirke, zeytinyağı, tuz, limon suyu, ezilmiş sarımsak, pulbiber, piyazlık doğranmış soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır.

FIRINDA DOMATESLİ PATLICAN
5 adet uzun patlıcan alacalı soyulup tuzlu suda bekletilir. 3 büyük domates rendelenir. Suyu süzülen patlıcanlara 3-4 kaşık zeytinyağı, rendelenen domatesler, tuz, 1diş ezilmiş sarımsak ve paprika eklenip harmanlanır. 200 derecede pişirilir. Soğuk olarak servis yapılacaksa üzerine sarımsaklı ve tuzlu yoğurt gezdirilebilir.
Yukarda verdiğim her iki tarifte çok az bir değişiklikle yemek bir aşk'a aittir.

Mart 24, 2013

Dilek'in Davet Sofrası

Arkadaşımın bizler için iş çıkışı hazırladığı bir sofra. Annesi iki tane Boşnak böreği yapmıştı ki sormayın. Ayıp filan demedim 4-5 tane yedim:) Ellerine sağlık canım:)









Mart 11, 2013

Anne Kurabiyesi


Bu zamana kadar yaptığım bütün kurabiyeler ağızda dağılan türdendi. Annemin eskiden yaptığı gibi yoğun bir kıvamı olan bir kurabiye arayışı içindeydim. Derken bu tarifi buldum. Adı da anne kurabiyesi olunca denemeye karar verdim. Tavsiye ederim. Anneme ait olan tarifi de buldum. Sırada o var:))
Tarif Mutfakta Naz'a ait. Malzemeleri aynen aktarıyorum:
  • 2 yumurta
  • 4 türk kahvesi fincanı şeker
  • 1,5 türk kahve fincanı erimiş tereyağ yada margarin
  • 1 türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 2,5 türk kahve fincanı sulu yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat üzerine birkaç damla limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • portakal veya limon kabuğu rendesi
  • 13 kahve fincanı un
Un ve hamur kabartma tozu hariç bütün malzemeler yoğrulur. En son un eklenir. Yapılan hamur buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir.
(Hamur ele yapışan bir hamur olduğundan elinizi çok az sıvıyağla yağlayıp hamuru yuvarlayın. Gerçi ben unu göz kararı koydum. Sanırım 4 kepçe kadardı. O yüzden hamur elime çok yapışmadı ve yağlamadan rahatlıkla yuvarlayabildim.)
Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp toz şekere batırılır. Sonra üzerine fındık batırılıp 200 derecede pempeleşene kadar pişirilir. Benimkilerin pişmesi 10 dakika sürdü:)

NOT: Pişen kurabiyeleri soğuduktan sonra kapalı bir kabın içine koydum. Dolayısıyla kurabiyeler nemini kaybetmedi ve kek gibi yumuşak oldular. Dışarda bekletilirse naısl olur denemek lazım:)

Bol Sohbetli Bir Davet





Menüde denediğim farklı bir tarif yoktu. O yüzden dolu halini çekmedim. Yinede menüyü yazayım:
Mercimek çorbası
Tavuklu, biberli pilav
Kremalı patates
Yeşil salata
Havuç salatası
Erik sulaması

Sevgiyle kalın...

Mart 03, 2013

Arpa Şehriye Salatası

Yine tadını çok beğenerek tarifini aldığım bir salata.
Malzemeleri:
2 tane orta boy rendelenmiş kabak
1 su bardağı arpa şehriye
4-5 tane küp küp doğranmış kornişon turşu
1 küçük kutu konserve mısır
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
Yarım demek ince doğranmış dereotu
2 yemek kaşığı dolusu mayonez
3-4 diş sarımsak
Yoğurt
Tuz

Yapılışı:
Arpa şehriye tuzlu suda haşlanıp süzülür.
Rendelenmiş kabakların suyu sıkılır ve 2 kaşık sıvı yağla sotelenir.
Soğuyan kabaklara şehriye, turşu, mısır, ceviz ve dereotu eklenir.
Yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak ve Tuz karıştırılıp kabaklı karışıma eklenir.

Mart 01, 2013

Sütlü Börek

Bir börek ancak bu kadar kolay ve lezzetli olabilir. Tarif Aslı'nın Mutfağı'na ait. Ben süt ölçüsünü yarı yarıya azaltarak uyguladım.

Malzemeleri:
3 yufka
125 gr. eritilmiş tereyağı
2 yumurta
2 su bardağı süt
150 gr. beyaz peynir
Maydanoz

Yapılışı:
Karıştırılmış süt, yumurta ve tereyağı kare borcama boşaltılır. Yufkalar küçük küçük parçalanır. Üstüne peynir ve maydanoz eklenip elle karıştırılır. Borcamdaki sütlü karışıma eklenir. 200 derecede kızarana kadar pişirilir.