Ocak 11, 2015

Zelanik

Tarif biraz değişiklikle Lokma dergisine aittir:)



Malzemeleri:
3 su bardağı mısır unu
3 yumurta
1 su bardağı sulu yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
100 gr kaymak
Hamur kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber
Bir miktar ince doğranmış ıspanak 
Üzerine susam

Yapılışı:
Yumurta, yağ, kaymak ve yoğurt iyice çırpılır. 
Üzerine mısır unu, kabartma tozu, karabiber, tuz ve ıspanak eklenip karıştırılır. (Boza kıvamında olacak)
Yağlanmış bir tepsiye dökülüp üzerine susam serpilir.
200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.

Kıymalı Lazanya




Malzemeleri:
16 yaprak lazanya

Kıymalı Harç İçin:
200 gr kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
1 adet rendelenmiş domates 
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz
Sıvıyağ

Başemal Sos İçin:
1 kahve fincanı un
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı süt

1 büyük kase kaşar rendesi

Kıyma salça ile beraber bir miktar yağda kavrulduktan sonra içine soğan ve domates rendesi eklenir. İnmeye yakın içine tuz ve baharatlar eklenir.

Diğer yandan tereyağı ile un kavrulur. Üzerine yavaş yavaş süt eklenir ve akıcı bir kıvama geldiğinde altı kapatılır.

Tepsinin altına biraz başemal sostan sürülür. Üzerine 4 adet lazanya dizilir. Lazanyaların üzerine bir miktar kıymalı harç, başemal sos ve kaşar rendesi dökülür. Bu işlem bütün lazanyalar bitene kadar devam ettirilir.

Lazanya 200 derece fırında kaşarlar eriyene kadar kızartılır.






Ocak 09, 2015

Zeytinli, Domatesli Ekmek

Tarif Lokma dergisine ait. Sadece biraz ölçüleriyle oynadım.


Malzemeleri:
4 su bardağı un
1 su bardağı tam buğday unu
8 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket yaş maya
3 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
1/2 su bardağı iri doğranmış ceviz
7-8 adet doğranmış domates kurusu
3 dal biberiye yaprakları
1 su bardağına yakın doğranmış zeytin
1 adet doğranmış orta boy soğan

Maya suda eritilir. Yağ ilave edildikten sonra un ve tuz karışımı da ilave edilip yoğrulur. Ardından zeytin, domates, biberiye ve ceviz eklenip biraz daha yoğurulur. Hamur ikiye bölünerek tepsiye konulur. Kabarınca 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.